Start vechten met de meiden

De tienerjaren van de Vlaardingse VMDM- oprichtster Christina Heck waren anders dan die van een doorsnee tiener. Door haar topsport werd ze gedwongen om structuur in het leven te hebben; doelen te stellen, bewust te zijn met voedingsinname en op tijd thuis te zijn voor een goede nachtrust.

Vriendinnen in haar omgeving hadden minder structuur en kampte al vroeg met mentale struggles. Wat niet gek is wanneer je net naar de middelbare school gaat, gevoelig bent voor de invloed van anderen en aan het uitzoeken bent wie je precies bent.

Ook is Christina tijdens haar judo carrière voor veel uitdagingen komen te staan, waar talloze blessures en eetproblematiek voorbeelden van zijn.

Never quit

Ondanks dat zij in vergelijking tot haar leeftijdsgenoten op de middelbare school meer structuur leek te hebben, betekende dit niet dat bij haar alles vlekkeloos kon lopen. Toen Christina op 14-jarige leeftijd voor het eerst aan haar knie geopereerd moest worden, noemde haar moeder de woorden ‘Never quit’, nooit opgeven. Dat werd Christina’s quote. Nog elke dag draagt ze dit met haar mee. Welk pad je ook bewandelt, je komt altijd voor uitdagingen te staan. Wat wel het verschil maakt, is hoe je daarmee omgaat. Wat voor hulp je daarbij krijgt en in hoeverre je gelooft in jezelf.

Naarmate Christina ouder werd ging ze steeds meer kansen zien om jonge meiden te ondersteunen. Met haar vriendinnen en eigen ervaringen als inspiratiebron ontstond in 2020 het idee van Vechten met de Meiden. Door haar topsport en opleiding was er geen tijd om de stichting echt op te richten, maar het idee bleef sudderen in haar gedachtes. Hierdoor ondernam zij verdere acties, deed een Start- up minor en schreef haar eindscriptie voor de stichting waarbij ze de inhoud van het programma onderzocht.

In het programma van VMDM worden de deelneemsters uitgedaagd om bepaalde tools eigen te maken zodat ze dit vervolgens zelf kunnen toepassen in het aanpakken van hun uitdagingen. Het is een ondersteunend programma waar in de veilige omgeving een familiegevoel zal ontstaan. We zijn met elkaar, niet tegen elkaar. Vrouwelijke rolmodellen zullen de trainingen, thema- en gastlessen verzorgen. Het zelfvertrouwen van de deelneemsters zal een boost krijgen en de meiden zullen leren om uitdagingen niet uit de weg te gaan. Ze staan er niet meer alleen voor en het team van VMDM zal er alles aan doen om dit gevoel echt over te dragen aan de meiden.